|
Patty:
Vyšlechtěna v Itálii v rámci projektu MiPAF "Fruticultura"
ve Výzkumném ústavu ovocnářském ve Forli ( Instituto Sperimentale
per la Fruticultura -Sezione di Forli). Pochází z křížení Honeoye
x Marmolada. Vyšlechtěna v roce 1991, uznána v roce 1993. Komerční
rozšíření až od roku 1999. Právně chráněna (UE no 8889)
Vlastnosti,
rostlina:
Velmi košatá, habitus rozpínavý, hustota olistění střední až vyšší,vzrůst
střední až silnější, vysoká uniformita růstu, vysoká produktivita.
List:
Tvar listu protáhle eliptický, ozubení ostré, velikost střední až
menší, barva svrchní strany listu tmavě zelená, list středně lesklý,
řapík krátký.
Květ:
Květ je ve stejné úrovni s listy nebo ponořený, okvětní plátky od
5 do 8, koruna střední až velká, kalich menší velikosti než korunka,
květ obsahuje tyčinky, nulová intenzita druhého kvetení.
Plod:
Průměrná hmotnost plodu střední až velká
První plody: tvar válcovitý až klínovitý, pravidelný, střední uniformity,
špička useklá nebo zdvojená, kalich ve stejné úrovni s povrchem
plodu.
Následné plody: kónické, pravidelné, uniformita střední, špička
zaoblená, kalich ve stejné úrovni s povrchem plodu, povrh plodu
středně rezistentní, barva cihlově červená, velmi vysoký lesk, barevná
uniformita střední, špička červená.
Kalich:
Střední až menší, snadné oddělitelnosti, kališní lístky malé až
střední, okraj celistvý, srostlé nebo volné.
Nažky:
Žluté až červené, středně velké, střední hustota na plodu, ve stejné
úrovni s povrchem plodu.
Maso
plodu (pulpa):
Matně až jasně červená, vysoká hutnost (konzistence), středová dutina
v plodu je malá, slabě sladká chuť, střední kyselost, střední aromatičnost.
Kvete
od 12.4 do 26.4. sklízí se od 4.5 do 29.5
Průměrná hmotnost plodu: 25,3 g
Cukry: fruktóza 1,8g, glukóza 1,5g, sacharóza 0,1g /100g
Kyseliny: jablečná 581mg, citrónová 870mg, askorbová 44mg/100g
Doporučována
do nížin severních oblastí Itálie, nebo do střední Itálie (pahorkatiny).
Doporučení:
Krátkodobý kultivar vhodný do středních až vyšších poloh,zvláště
vhodný na podzimní (Frigo) metodu pěstování v půdě i bez. Rostlina
je dobře produktivní jak z jarního tak z podzimního pěstování. Plody
jsou četné s vysokou výnosností. Plod je hůře oddělitelný od rostliny,
zvláště ve chladnějších hodinách dne, kalich se naopak odděluje
velmi lechce. Rostlina je tolerantní k oidiu, ale je vnímavá na
bakteriózy. Je tolerantní k patogenům kořenového systému. Nevyžaduje
desinfikovaný substrát.Je rezistentní k antraknózám.
|
|