|
Onda:
Vyšlechtěna v Itálii v rámci projektu MiPAF "Fruticultura"
ve Výzkumném ústavu ovocnářském ve Forli ( Instituto Sperimentale
per la Fruticultura -Sezione di Forli). Pochází z křížení 83.52.1
(78.65.1 x Honeoye) x Marmolada. Vyšlechtěna v roce 1989, uznána
v roce 1991. Komerční rozšíření až od roku 1998. Právně chráněna
(UE no 8885)
Vlastnosti,
rostlina:
Středně košatá, habitus středně rozpínavý, hustota olistění střední,
vzrůst střední, vysoká uniformita růstu, střední až vysoká produktivita.
List:
Tvar listu protáhle eliptický, ozubení ostré, velikost střední,
barva svrchní strany listu světle zelená, list středně lesklý, řapík
krátký.
Květ:
Kvete pozdě +4 dny po Marmoladě, květ je nad úrovní listů, okvětní
plátky od 5 do 8, koruna střední až velká, kalich menší velikosti
než korunka, květ obsahuje tyčinky, nulová intenzita druhého kvetení.
Plod:
Průměrná hmotnost plodu velmi velká
První plody: tvar válcovitý, nepravidelný, střední uniformity, špička
useklá nebo zdvojená, kalich ve stejné úrovni s povrchem plodu.
Následné plody: kónické, pravidelné, uniformita střední, špička
zaoblená, kalich ve stejné úrovni s povrchem plodu, povrh plodu
středně rezistentní, barva červená, velmi vysoký lesk, barevná uniformita
střední, špička červená.
Kalich:
Střední až menší, střední oddělitelnosti, kališní lístky střední,
okraj celistvý, volné.
Nažky:
Žluté až červené, malé, střední hustota na plodu, ve stejné úrovni
s povrchem plodu.
Maso
plodu (pulpa):
Matně červená, vysoká hutnost (konzistence), středová dutina v plodu
je střední, slabě sladká chuť, slabá kyselost, střední aromatičnost.
Kvete
od 11.4 do 29.4. sklízí se od 2.5 do 29.5
Průměrná hmotnost plodu: 28,8 g
Cukry: fruktóza 2,2g, glukóza 1,9g, sacharóza 0,2g /100g
Kyseliny: jablečná 407mg, citrónová 624mg, askorbová 56mg/100g
Doporučována
od severních horských oblastí až po hornatiny střední Itálie.
Doporučení:
Kultura vhodná od střední Itálie na sever do volné půdy i pod kryty.
Má velkou produktivitu z rostliny,hlavně při brzké výsadbě a vysokou
hmotnost plodu. Snadno se odděluje od rostliny, takže se dosahuje
vyšších výkonů při sklizni Je tolerantní k antraknózám a hlavním
patogenům kořenového systému, ale je vnímavá na bakteriózy.
|
|