|
Miss:
Vyšlechtěna v Itálii v rámci projektu zlepšení genetického potenciálu
v oblasti Emilia Romagna ve spolupráci instututů CMVF aVýzkumnéhe
ústavu rostlinolékařského (patologia vegetale) na univerzitě v Boloni
a Výzkumného ústavu ovocnářského ve Forli ( Instituto Sperimentale
per la Fruticultura -Sezione di Forli). Pochází z křížení 86.285.1
80.39.1(Comet x Honeoye) x Dana. Vyšlechtěna v roce 1986, uznána
v roce 1988. Komerční rozšíření až od roku 1993. Právně chráněna
v Itálii (no 2095)
Vlastnosti,
rostlina:
Středně až velmi košatá, habitus středně rozpínavý, hustota olistění
střední, vzrůst střední, střední uniformita růstu, vysoká produktivita.
List:
Tvar listu protáhle eliptický, ozubení ostré, velikost střední,
barva svrchní strany listu tmavě zelená, list velmi lesklý, řapík
krátký.
Květ:
Kvete ranně 6 dní před Marmoladou, květ je nad úrovní listů, okvětní
plátky od 5 do 8, koruna střední až velká, kalich menší velikosti
než korunka, květ obsahuje tyčinky, nulová až slabší intenzita druhého
kvetení.
Plod:
Průměrná hmotnost plodu velmi velká
První plody: tvar válcovitý, nepravidelný, střední uniformity, špička
useklá nebo zdvojená, kalich vystouplý nad úroveň plodu.
Následné plody: kónické, pravidelné, uniformita střední, špička
špičatá, kalich vystouplý nad úroveň plodu, povrh plodu středně
rezistentní, barva oranžověčervená, vysoký lesk, barevná uniformita
střední, špička oranžověčervená.
Kalich:
Střední až menší, střední oddělitelnosti, kališní lístky střední
až velké, okraj celistvý, volné nebo srostlé.
Nažky:
Žluté nebo zelené, malé, slabá hustota na plodu, ve stejné úrovni
s povrchem plodu.
Maso
plodu (pulpa):
Matně červená, střední hutnost (konzistence), středová dutina v
plodu je velká, středně sladká chuť, velmi vysoká kyselost, střední
aromatičnost.
Kvete
od 12.4 do 4.5. sklízí se od 20.5 do 12.6.
Průměrná hmotnost plodu: 24,9 g
Cukry: fruktóza 2,2g, glukóza 1,9g, sacharóza 0,0g /100g
Kyseliny: jablečná 559mg, citrónová 738mg, askorbová 11mg/100g
Doporučována
od severních horských oblastí až po hornatiny střední Itálie.
Doporučení:
Jedinečný ranný kultivar zajímavý pro pěstování pod kryty od oblastí
střední Itálie až na sever. Kvete velmi brzy a hlavně první plody
bývají špatně opyleny a mohou být deformovány. Rostlina je velmi
náchylná na Phytophtora cactorum (hniloba jahod) a další choroby
kořenové soustavy a proto se dopručuje pěstovat na panenských či
ošetřených půdách.
|
|