Prodej jahod
Odrůdy jahod

Granda:

Vyšlechtěna v Itálii v rámci projektu MiPAF "Fruticultura" ve Výzkumném ústavu ovocnářském ve Forli ( Instituto Sperimentale per la Fruticultura -Sezione di Forli).
Pochází z křížení 83.5.8 (78.65.1 x 74.3.1) x Marmolada. Vyšlechtěna v roce 1989, uznána v roce 1991. Komerční rozšíření až od roku 1999. V současné době probíhá řízení o právní ochraně v rámci EU.

Vlastnosti, rostlina:
Velmi košatá, habitus rozpínavý, hustota olistění střední až vyšší,vzrůst střední až silnější, střední uniformita růstu, velmi vysoká produktivita.

List:
Tvar listu protáhle eliptický, ozubení ostré, velikost střední, barva svrchní strany listu tmavě zelená, list středně lesklý, řapík krátký.

Květ:
Květ je ve stejné úrovni s listy, okvětní plátky od 5 do 8, koruna střední, kalich stejné velikosti s korunou, květ obsahuje tyčinky, nulová intenzita druhého kvetení.

Plod:
Průměrná hmotnost plodu velmi velká.
- První plody: tvar kónický až klínovitý, nepravidelné, nestejné (neuniformní), špička useklá nebo zdvojená, poloha kalichu mělká.
- Následné plody: kónické, pravidelné, uniformita slabá, špička zaoblená, kalich ve stejné úrovni s povrchem plodu, povrh plodu rezistentní, barva oranžověčervená, velmi vysoký lesk, barevná uniformita střední, špička červená.

Kalich:
Střední, středně snadno oddělitelný, okraj celistvý.

Nažky:
Žluté, středně velké, střední hustota na plodu, ve stejné úrovni s povrchem plodu.

Maso plodu (pulpa):
Matně až jasně červená, vysoká hutnost (konzistence), středová dutina v plodu je střední, středně sladká chuť, vyšší kyselost, střední aromatičnost.

Kvete od 26.4 do 15.5. sklízí se od 31.5 do 23.6
Průměrná hmotnost plodu: 33,2 g
Cukr fruktóza 2,4g, glukóza 2,1g, sacharóza 0,9g /100g
Kyseliny Jablečná 460mg, citrónová 700mg, askorbová 23mg/100g

Doporučována do vyšších severních oblastí Itálie
Doporučení: uniformní, pozdně zrající odrůda do vyšších (horských) oblastí, se značnou hmotností plodu a jasnou barvou, která neztmavne. Výnosnost prvních plodů nebývá však vždy vysoká. Rostlina je tolerantní k patogenům kořenového systému, nevyžaduje desinfikovaný substrát. Je rezistentní k antraknózám, ale vnímavá na bakteriózy. Plod je náchylný na hnití, doporučuje se chránit plody před dešti.

Granda